top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraLukáš Maule

Premiéra v nové soutěžní sezóně kladenským karatistům vyšla na jedničku !



V sobotu 21. března se v městské hale Louny konal již 4. ročník  memoriálu M. Šianského, závodů karate pro všechny věkové kategorie z celé ČR. Město Kladno mělo opět silné zastoupení z domácího oddílu Keiko-ryu Shotokan. Ostatní kladenské oddíly se již dlouhodobě nezůčastňují podobných závodů, a tak hájení kladenské cti zůstalo pouze na závodnících z tréninkových skupin Junior a Champs.

Jednalo se vlastně o první turnaj nové soutěžní sezóny, klub Keiko-ryu má za sebou přípravné období, kde se společně se svými trenéry soustředili na nové sestavy a silovou přípravu. V tomto období se závodníci zůčastnili také speciálního soustředění karate v Kladně, kde se plně věnovali správnému pochopení kata a kumite.

Na sobotním turnaji kladenští karatisté nastoupili pouze v kategorii kata, na kterou se klub specializuje již od samého začátku. Kata je sestava obranných a útočných technik karate, kde se soutěžící zaměřují na správné provedení technik, postojů, načasování, ale i strategii samotného boje.

Do úvodních kol nasotupili nejdříve nejmladší závodníci ze skupiny JUNIOR. Jsou to začínající karatisté, kteří teprve objevují tajemství soutěžního tatami. Nejlépe si vedl mladý Tomáš Kouba, který ve své kategorii obsadil 3. místo. Jakub Krausz bojoval o postup do finále, kde nakonec podlehl svému soupeři a skončil na 5. místě.

M📷📷​​

Lépe si ale vedli zkušení závodníci ze skupiny CHAMPS, kteří se soutěžnímu karate věnují již několik let. O pěkné finále se nejdříve postarali Anička Vrábelová a Veronika Jůzová z Keiko-ryu, které se probojovali skrze soutěžního pavouka až do finálového zápasu, ze kterého nakonec vyšla Vrábelová jako vítěz a Jůzová obsadila druhé místo. V podobném duchu je následovali i Filip Smutný a Matyáš Kloubek. Smutný nasadil hned od začátku velmi tvrdé tempo, díky kterému se dostal až do finále s nadějným závodníkem Brejchou. Tomu nakonec podlehl 2:1 a získal 2. místo. Kloubek se hned v prvním kole potkal s vítězem kategorie, kde podlehl 3:0. Následně si ale v bojích o 3. místo spravil chuť a soupeře porazil.

Na vedlejším tatami mezitím bojovali Emma Kušková a Šimon Průcha. Kušková se prosadila ve své kategorii až do finálového boje, kde nakonec 2:1 prohrála s favoritkou skupiny Brejchovou a obsadila 2. místo. Průcha na finálový zápas nestačil a tak si alespoň v repasáži došel pro 3. místo. Průcha se Smutným se zůčastnili také kategorie kata duo. V této kategorii závodníci cvičí stejnou sestavu a jde především o synchronizaci obou závodníkům. Nikdo ze závodníků kata duo nenašel způsob jak je porazit, a tak si domů odvezli další zlatou medaili.

Mezi nejstaršími členy skupiny Champs zůstali už jen Marek Rendla, Nikola Jůzová a trenér klubu Adam Pešek. Rendla s Jůzovou si hravě poradili se všemi soupeři a bez sebemenších problémů obhájili zlatou medaili. Zde bylo opravdu na co koukat, patří v kraji k TOP závodníkům. Jůzová je také členkou české státní reprezentace. Jako poslední nastupoval trenér Pešek, který ve 2. kole potkal finalistu kategorie Kubu Vavřičku, který ho sice porazil 2:1, ale umožnil mu tak bojovat o 3. místo. Toho Pešek využil a domů si odnesl bronz. Celou kategorii poté vyhrál veterán mezi závodíky kata Miloslav Kabeš, který poprvé vyzkoušel formu po 5 letech odpočinku a hned se mu zadařilo. Gratulujeme.

“Po dlouhé 3-měsíční přípravě jsme vyzkoušeli svou formu a potvrdili, že Kladenské karate patří mezi špičku kraje”, liboval si trenér karate Adam Pešek. “Závodníci absolvovali velmi tvrdou přípravu, kde jsme se především zaměřili na jejich silový a vytvrvalostní potenciál a je vidět, že to přineslo ovoce, i když na tréninku do smíchu nikomu nebylo” s úsměvem doplntil trenér Lukáš Maule. Velké poděkování patří městu Kladno, které pravidelně podporuje tyto mladé závodníky v jejich cestě za úspěchem. 


4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page