top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraLukáš Maule

Senioři v Kladně jsou mistry ČR v karate

V září 2018 vznikla v kladenském oddílu karate Keiko ryu Shotokan nová skupina, která nabídla jedinečnou možnost trénovat karate pro seniory. Tehdy se to většině zdálo jako utopie... avšak tuto skupinku navštěvuje pravidelně 2x týdně 6 karatistů starších 35 let a dnes jsou někteří z nich Mistři České republiky. O uplynulém víkendu se konalo Mistrovství České republiky v karate FSKA, kterého se zúčastnilo více než 400 závodníků z 24 klubů z celé ČR a senioři z Kladna přivezli 5 cenných medailí. K tomu přidali mladí karatisté 9 medailí a Kladno tak z mistrovství ČR přivezlo celkem 14 medailí v disciplíně kata jednotlivci.




Mezi nejmladšími si nejlépe vedl Fanda “terminátor” Rozner, který se zúčastnil v listopadu

dvou mistrovství ČR, na kterých shodně vybojoval zlatou medaili a potvrdil, že patří k nejlepším karatistům v kategorii do 9 let. Zlatou medaili vybojoval také Honza Bárta, a stejně jako Rozner se stal dvojnásobným mistrem ČR v kategorii kata starší žáci. Mistrovský titul si odvezl Filip Šimek, který přesvědčil rozhodčí svým výkonem na svou stranu a s verdiktem 2:1 získal zlatou medaili. Martin Trinh Nhu Sam vybojoval stříbrnou medaili, když ve finále podlehl svému kamarádovi z klubu Bártovi.


Již stálicí mezi českou špičkou je Anička Kolaříková, která vyhrála zlatou medaili a doma na zdi jí visí minimálně tři zlaté medaile z “mistráku”. Ve finále se potkala se svou klubovou kamarádkou Valerií Kuzněcovou, která nakonec obsadila druhé místo. Mezi juniorkami si skvěle vedla také Anička Vrábelová, která ve finále podlehla 2:1 na praporky a tak se na krku blýskla jen stříbrná placka. Skvěle si vedla začínající karatistka Gábina Plasová, která vybojovala bronzovou medaili. Bronz si z českého mistrovství přivezla také Vanesa Krýslová, která startovala v kategorii kata mladší žákyně.


Vrcholem celého šampionátu byla kategorie karatistů od 35 let - seniorů. Z pětice kladenských karatistů si nejlépe vedla Šimovičová Olga, která ve finále porazila svou klubovou soupeřku Báru Bártovou ( maminka Honzy Bárty - Mistr ČR 2019 ). Třetí místo nakonec obsadila v početné kategorii Kalista Košková. Kategorii seniorek tedy ovládlo kompletně kladenské karate.



I mezi seniory muži se Kladno neztratilo. Ve finálovém bloku bylo velké překvapení turnaje v podobě Martina Dlaba, který by se mohl nazvat talentem roku ( nebo štístkařem? ), když se probojoval až do velkého finále, kde nakonec sice prohrál, ale vzhledem k tomu, že cvičí karate od září 2019 to byl velký úspěch. Posledním zazvoněním na bronz přispěl karatista Pavel Bárta ( tatínek Honzy Bárty - Mistr ČR 2019 ), který nakonec vybojoval krásné třetí místo. Rodina Bártů si tak z turnaje odvezla čistou postupku a ukázala, že karate může cvičit celá rodina :)


“Všichni karatisté z Kladna předvedli opravdu pěkné výkony, mezi dětmi je to už náš takový standard, největší radost asi mám ze skupiny seniorů, kteří svým nasazením a odhodláním dokázali především sami sobě, že nepatří do starého železa a potvrdili, že karate můžete cvičit v jakémkoliv věku. Rozhodně si všichni zaslouží velký respekt a uznání za odvahu postavit se před publikum diváků a dětí, kterým šli velkým příkladem”, zhodnotil hlavní trenér klubu Lukáš Maule.


Za zmínku stojí, že týden před tímto šampionátem se konalo mistrovství České republiky Beginners, které se zaměřuje na začínající karatisty. Zde si skvěle vedlo trio Rozner - Bárta - Trinh, když z mistrovského šampionátu přivezli 5 medailí, z toho 3 tituly mistra ČR. “U této trojice můžeme v dalších letech jistě čekat velké úspěchy“, uzavřel soutěžní sezonu trenér Marek Rendla.


237 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page