top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraLukáš Maule

Kladenská žloutenka zazářila v Ostravě


V sobotu 5. listopadu se v Ostravě konal jeden z největších mezinárodních turnajů karate dětí, mládeže a dospělých Grand Prix Ostrava. Turnaje se zúčastnilo více než 650 závodníků z České Republiky, Slovenska, Polska, Maďarska, Rakouska, Lotyšska, Skotska, Maroka, Izraele či Bangladéše. Město Kladno mělo své zastoupení opět v kladenském sportovním klubu karate Keiko ryu Shotokan.

"Grand Prix Ostrava je pěkný načančaný turnaj. Organizátoři Saidl s Debrecenyim jsou talentovaní a úspěšní karatisté, kteří touto sportovní událostí žijí a dávají si na přípravě záležet. Výsledkem je pěkný turnaj v moderní sportovní hale, kde je dostatek prostoru nejen pro 6 tatami (které nejsou “nahňácané” jeden vedle druhého, jak je v čechách zvykem), ale i pro pohodlné rozcvičování závodníků. Jediná výtka turnaje padla na 70min skluz zapříčiněný nezodpovědnou registrací některých týmů a nepřipravenosti registračního týmu”, řekl na úvod trenér Lukáš Maule.

Hned v úvodu se nám představily početně nabité žákovské kategorie, které byly obsazeny závodníky z 12 zemí. V kategorii tak bylo více než 40 karatistů. Po ránu trochu zmatení rozhodčí něvěděli často která bije, a tak se úvodní kategorie žáků protáhla až na 2 hodiny. Zde se nám představili začínající karatisté Matyáš Houska, Jan Stránský a Tomáš Smutný se žlutými pásky. A vedlo se jim opravdu bravurně.Houska se Smutným vybojovali zlatoa bronzem je doplnil Stránský. “Kluci zde předvedli opravdu moc pěkný boj. “Velkou radost nám udělal Tomáš Smutný, kerý je obrovský dříč a toto je jeho dlouho očekávané první zlato”řekl trenér Marek Rendla.

Po velmi úspěšném startu začátečníků se rozjela kategorie vyšších pásků. Jan Stránský si v kategorii vyšších pásku došel pro druhou bronzovou medaili. Na vedlejším tatami mezitím nastupovali závodníci Jakub Krausz, Tomáš Kouba a Barbora Veselá. Nejlépe si z tého trojky vedl Kouba,který startoval v kategorii dorostenců. Svým výkonem si přiklonil rozhodčí na svou stranu a získal zlatou medaili. Kuba Krausz předvedl velmi pěkný výkon, ale v těžké konkurenci nakonec podlehl svým soupeřům a skončil v eliminačních kolech. Koubu nakonec doplnila ještě Veselá, která také startovala v dorostenkách a vybojovala suprové 3. místo. 


Závěr kategorie kata byl trochu pro kladenský tým nervozní. Velké zpoždění v úvodu a další zpoždění vzniklá díky prostojům rozhodčích se poslední kategorie rozjely s defacto 3 hodinovým zpožděním a poslední karatisté z Keiko ryu Shotokan tak nastupovali na své zápasy 30min před plánovaným odjezdem vlaku. Ve hře jsme měli ještě Adama Peškav kategorii kata muži, Marka Rendluv juniorských kata, Emmu Kuškovouve starších žákyních a Tomáše Smutnéhov žácích. Tomáš si tak v jednu chvíli odběhal 4 zápasy na dvou tatami během 6 min a tak mu nakonec boj o 3. místo ve vyšší kategorii nevyšel. Nevadí, výkon to byl přesto pěkný.Nejlépe si tak vedl Marek Rendla, který měl proti sobě pouze 10 závodníků, nicméně každý z nich byl velký oříšek. V eliminačních kolech prohrál s vítězem celé kategorie, který ho nakonec vytáhl do repasáže o 3. místo. To už si Marek nenechal ujít a tak domů odjížděl s bronzovou plackou na krku. Kušková s Peškem vypadli v eleminačních kolech.

Vyhlašování vítězů se ale kladenský tým nedočkal. Vlak, na který měli koupený lístek odklepával poslední minuty na peróně a tak jsme si od organizátorů vyzvedli potají své poháry a odjeli domů. V celkovém pořadí týmu kata se kladenský oddíl Keiko ryu Shotokan umístil na 2. místě za Lotyšským týmem.  “Trochu nás mrzí, že se stupeň vítězů nerozsvítil žlutými keiko soupravy a museli jsme odjet před  oficiálním slavnostním vyhlášením. Měli jsme 3 hodinovou rezervu, která bohužel kvůli organizačnímu problémům jinak pěkného turnaje nakonec nestačila, ale to se nedá nic dělat.  Závodíme pro radost, nikoliv pro slávu, i když je to příjemný pocit ”uzavřel ostravský výlet s úsměvem trenér klubu Adam Pešek.

20 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page